8 Mart 2011 Salı

tekrardan merhaba :)... Rouge - Bira Tadımı

Şu internette yasak olayları enteresan bir şey... Yurtdışına çıkınca yasak kalkıyor, memlekete dönünce gene yasak başlıyor... garip bir durum...

Neyse, son günlerde ufak tefek olayların yaşandığı Umman'dayım (her zamanki gibi :)... ama bakınız burada bloglar kapatılmamış en azından...

Hazır 1 hafta kadar buralarda kalırken, elimde kalan birkaç yazıyı buradan yazayım diyorum...

Vedat Milor tarafından geçenlerde yapılan bira panelinde adını duyduğum Bavyera’nın “has” biraları “Schneider Weisse” ve “Schneider Aventinus” ile geçen hafta Talimhane “Rouge”daki tadımda tanıştık.
“North Schields” publarının sahibi Teoman Hünal Bey’in getirdiği bu biralar gerçek birer “kral” hüviyetinde.
Ben genelde “North Schields”teki bira krallığının diğer üyesi isli bira “Aecht Schlenkerla Rauchbier” hayranı olsam da, Bavyera’ya özgü “Schneider Weisse” ve “Schneider Aventus” bambaşka tatlar sunuyor.
Bu biralar buğday birası olmakla beraber bulanık görünümleri, yoğun ve kalıcı köpükleri ve daha aromatik özellikleriyle ünlü. “Schneider Weisse” 5.4 oranında alkole sahipken, “Schneider Aventinus” 8.2 oranındaki alkolle daha yoğun ve sert bir kıvama sahip.
Bana göre “Schneider Weisse” daha aromatik bir yapıda, ancak “Aventinus” bu yoğun haliyle iyi bir yemek eşlikçisi olabilir, bunu ayrıca test edeceğim.
“North Schields”teki biraladan yukarda bahsettiğim “Aecht Schlenkerla Rauchbier” ise inanılmaz bir bira aslında. Müthiş bir is aroması tüm birayı kaplamış, bunun da sebebi, öğrendiğim kadarıyla arpa maltının kayın ağacı odunu kömürü ile islenmesinden geliyor. İs tadının getirdiği yoğun karamelsi aroma ve kıvam tartışmasız olarak mangal yemekleriyle uyumlu gidiyor.
Rouge’daki tadımda ayrıca ünlü Amerikan biraları “Brooklyn Lager” ve “Brooklyn Brown Ale” daha çok Türklerin aşina olduğu tarza yakın. Bu biralar bana hafif “prosecco” havası verdi. İlginç olan şey bu biralardan çok hoş “deride bekletilmiş tulum peyniri” aromaları aldım, farklı bir anlam kazandı biralar benim için.
Yukarda bahsettiğim biraları süpermarketlerimizde bulmak sanırım “şimdilik” biraz hayal, ancak “North Schields” publarında veya “Rouge”un mağazası gibi belli başlı içki mağazalarında bulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder