17 Ocak 2011 Pazartesi

Tadım notları: Brunello di Montalcino - Luce 2003 & Dana Yahnili Papardelle

Geçtiğimiz gün kavımda mışıl mışıl uyuyan Frescobaldi'nin 2003 rekoltesi Brunello di Montalcino'su "Luce"'yi uyandırmaya karar verdim. Belki biraz erken uyandırdım bu şarabı; bu yüzden şarabın açılması için içmeden 2 saat önce karafa aktararak bekletmeyi uygun gördüm.
Şarabı ilk açıp tattığımda aromalar neredeyse tamamen kapalıydı, mora çalan kırmızı renkli şarabın tanenleri aşırı sert ve boğazı tırmalıyordu.
Yaklaşık 2 saat sonra ise şarap tamamen değişti ve bize kendini göstererek şaraptaki kompleks aromalar birbir ortaya çıkmaya başlamıştı. Yoğun baharat, olgun kara orman meyveleri, mürdüm eriği, meşeden gelen vanilya ve füme aromalarına arkadan gelen etsi aromalar ve meyan kökü aromaları eşlik ediyordu.
Şarap bekledikçe asidite arttı ve kendini hissetirmeye başladı. "Brunello di Montalcino" şaraplarının yapıldığı "San Giovese" üzümleri zaten yüksek asitli olmasıyla meşhurdu ve bu şaraptaki asidite beni bu açıdan pek şaşırtmadı. Esas şaşırtan, şarabı açmamdan 2 saat sonra şarabın tanenleri ipeksi bir dokuya bürünmüştü, halbuki, şarabı ilk açtığımda yukarıda da yazdığım gibi müthiş bir tanen dokusu vardı... Şarabın bitimi uzun, dengeli ve yoğundu... Bu ilginç şaraba Wine Spectator dergisi 94 puan vermiş ve 2003 rekoltesinin en iyi Brunello di Montalcino şaraplarından biri diye tanıtmış.
Velhasıl İtalya'da Brunello di Montalcino şarapları için 2003 yılı rekoltelerinde çok ciddi soruşturmalardan geçti şarap üreticileri. Bunun sebebi, yasal olarak Brunello di Montalcino şaraplarında sadece "San Giovese" üzümleri kullanılması gerekirken bazı şarap üreticilerinin 2003 rekoltesinde "San Giovese" dışında başka üzüm türlerini de şarap üretiminde kullandıkları ortaya çıktı. Konuyla ilgili ileride bir yazıda bu hikayeyi anlatmayı düşündüğümden şimdilik konuyu kısa kesiyor, bu enfes Brunello di Montalcino'nin yanında yaptığım "Papardelle"ye geçiyorum.
Genel olarak şaraplar üretildiği bölgenin yemekleriyle her daim uyumlu olurlar. Bu anlamda, açmayı düşündüğüm 2003 "Luce"nin yanına tabi ki bir İtalyan yemeğinin uygun gidebileceğinden emindim. Yemek olarak bir et yemeği ile kallavi bir makarna türünü birleştirmeyi uygun buldum.
Bu bağlamda yapmaya karar verdiğim yemek kırmızı şarapta ağır ateşte pişmiş dana yahnisi ile papardelle oldu. 2 -3 kişilik tarifte dana yahnisi için önce 2 adet orta boy soğanı ve 2 iri diş sarmısağı doğrayıp, kuşbaşı olarak doğranmış yarım kilo yağsız dana etiyle beraber geniş bir tencereye atıyorsunuz. Zeytinyağında hafifçe renkleri değişinceye kadar pişirdiğiniz etlere daha sonra doğranmış 1er adet kırmızı kapya ve yeşil dolmalık biber ekliyorsunuz. Tuz, karabiber, kuru mercanköşk ve kekik/biberiye gibi taze otları da ekleyip üzerine 1 su bardağı domates rendesi ve yarım kaşık domates salçası koyduktan sonra tüm yemeğin üstünü kapatacak şekilde kırmızı şarap koyuyorsunuz. Genel olarak bu 50 cl'ye tekabul ediyor, kalan şarabı (bu genelde 2 kadehtir) yemeği yaparken mideye indiriyorsunuz :)
Tencereyi en küçük ocağa ve en kısık ayara aldıktan sonra kapağını kapatıp 1- 1,5 saat kadar pişiriyorsunuz. Bu sürenin sonuna doğru "Papardelle"leri başka bir tencerede 6-7 dakika "al dente" kıvamında pişirdikten sonra suyunu süzüp yahninin içine ekliyorsunuz, üzerine taze kıyılmış maydanoz ve bolca rendelenmiş parmesan peynirini ekleyip tabağa alıyorsunuz.
...afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder