30 Ocak 2011 Pazar

Konyağın meleklerine vergi kondu !

www.sudouest.fr ‘in haberine göre geleneksel Konyak yapımında %3 ila %6 oranında buharlaşma sonucu belli bir hava kirliliği oluşması dolayısıyla Ocak ayı başından itibaren Charente ve Charente-Maritime bölgesinde üretim yapan 4 önemli konyak üreticisinden “hava kirliliği vergisi” alınacakmış.       
Konyağın kalitesine de katkıda bulunan bu organik uçucu bileşen buharlaşarak havaya karışıyor ve buna “meleklerin payı” adı veriliyor.
Konyak üreticileri buna tepki göstererek Maliye ve Çevre Bakanlıklarına itiraz yazıları göndermişler. Tepkilerin bazıları oldukça ilginç, öyle ki “bu yapılanın ineklerin “yellenmeleri veya geğirmeleri” sonucu havayı kirletmelerine benzediğini belirterek,  et veya süt üretiminin ineklerin veya danaların yellenmesi veya geğirmeleri olmadan yapılamayacağı, buna benzer olarak da konyağın bu buharlaşma olmadan üretilemeyeceği” belirtiliyor.
Haberde bu konuda da bir anti-parantez açılarak, sığırların atıklarının ve çıkarttıkları gazla ilgili çalışmaların yapıldığını ve sığırların beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek bu gaz emisyonlarını azaltma yoluna gidildiği vurgulanıyor.
Konuya tekrardan dönersek, “meleklerin payı” diye adlandırılan olan buharlaşma, alkolün yani etanolun %3 ila %6 oranında önlemez olarak havaya karışması olarak adlandırılıyor. Yani her yıl meşe fıçılarda bekletilen konyağın %3 ila 6sı buharlaşarak havaya karışıyor. Konyak üretiminde yasalar gereği yıllandırma süresi en az 2,5 yıl olarak belirlenmiş olup, bu süre boyunca konyakta belli bir kayıp oluşuyor. Daha uzun yıllandırmalarda kayıp daha da artıyor…
Hava kirliliği vergisi ödemeleri istenen söz konusu 4 büyük üreticinin yıllık üretimleri boyuca 150 tondan fazla metanoik olmayan organik uçucu bileşeni havaya karıştırdıkları tespit edilmiş.
Konyak üreticilerinin tarafını tutan hukukçular ve bağcılık sendikası temsilcileri bu tip bir verginin haksızlık olduğu ve böyle bir buharlaşmanın konyağın üretim süreci ve kalitesi için gerekli olduğu konusunda hemfikir.
Bu vergilendirmenin şu anda bölgedeki tüm üreticileri etkilemesi bekleniyor ve üreticiler birliği konuya karşı daha yüksek idareler nezdinde çözüm aramaya başlamışlar…

3 yorum:

  1. Murat, senin bu konudaki yorumunu merak ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Açıkçası ilginç bir durum böyle bir verginin konması, her zaman herkesin karşısına çıkan tipte vergiler değil bunlar. Bilimsel olarak böyle bir olayın çevreyi ne kadar kirlettiği daha net araştırılmalı bence... Haberden işin bu kısmı tam net anlaşılmıyor. Ortada ciddi bir kirlilik yaratacak durum var ise, diyecek bir şey yok, vergi konabilir ancak yine de bu vergi kirliliği önlemez zaten... Yani konulan verginin havanın kirlenmesini önlemediği aşikar. Mesela konyak üreticileri aynı mantıkta inek ve danaların geğirmelerinin ve gaz çıkarmalarının hava kirliliğine zarar verdiklerini dile getirirken, bilisem çözüm olarak hayvanların beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek bu gaz emisyonlarının azaltılmaya çalışılması söz konusu... aynı tarz bir yaklaşım konyak için ne kadar olur bilinmez... zira konyak üretiminde belli başlı kıstaslar var hem geleneksel hem de legal olarak.

    YanıtlaSil
  3. Konyak fiyatları mı arıyorsunuz? Tıklayın: konyak fiyatları

    YanıtlaSil