22 Aralık 2010 Çarşamba

Çevir aç kapak mı?.. Mantar mı?..

Avustralya Şarap Araştırma Enstitüsü (AWRI) 10 yıllık çalışmaları sonunda şaraplarda farklı kapak ve mantar  yöntemleri ile çok ilginç sonuçlara ulaştılar. 10 yıllık araştırma sonucunda şaraplarda mantar bozukluğu veya bir başka deyişle şarabın bozulma problemi sadece mantar kullanıldığında ortaya çıkıyor.
Bu çok ilginç 10 yıllık araştırmada Leasingham’da üretilen binlerce şişe 1999 Clare Semillon kullanılmış ve 14 farklı şekilde kapak/mantar kullanılarak – ki aralarında çeşitli mantarlar, sentetik mantarlar ve çevir aç kapak da var – beklenmeyen sonuçlara ulaşılmış. Araştırmacılar her yıl bir kez şarapları açarak şaraplardaki gelişimi analiz etmişler ve laboratuarlarda kör tadımlar yapmışlar.
Aşağıdaki resimde en solda daha taze gözüken şişe, çevir aç kapak kullanılan şarap. Diğerlerinin hepsinde bozulma (oksidasyon) görülmekte. Araştırma ekibine göre çevir aç kapak kullanılan şarap 10 yıl sonunda şaraplar kör tadımlarda hem yıllanmış karakterlere sahip olmuş hem de ilk dönemki tazeliğini korumuş.
Araştırma başladığında aslında hedefin çevir aç kapakları test etmek olmadığı vurgulanıyor; amaç, çeşitli mantar ve kapak yöntemleriyle şarapların gelişimini gözlemlemekmiş. Ancak, araştırma sonunda varılan sonuçların oldukça önemli olduğunu vurguluyor, AWRI yetkilileri. Çevir aç kapaklı şarabın iyi şekilde yıllanmış bir Semillon olduğunu söylüyorlar ve içiminin çok iyi olduğunu belirtiyorlar.
Daha da ilginç olanı, çevir aç kapak harici olan diğer tüm değişik mantar kullanılan şarapların hepsinin bozulmuş ve tamamen içilemez hale gelmiş olması.
Bakalım ileride bu tarz araştırma enstitülerinde başka şaraplarda da aynı sonuçlara ulaşılacak mı, zira, bana göre bu sonuç, gerçekten çok ilginç ve şarapçılıkta çok farklı bir döneme geçiş olabilecek nitelikte.

1 yorum:

  1. Mantarların problem olduğu biliniyor. Ama aç kapa kapaklara yine de rağbet yok. En aşağı Türk şarap endüstrisinde...

    YanıtlaSil