23 Aralık 2010 Perşembe

Çin şarap pazarından son haberler…

Şarap dünyasında küreselleşme ve şarabın uluslararası pazarlarda dolaşımı benim en çok ilgimi çeken hususlardan biri. Daha önceki yazılarımda genel anlamda şaraptaki küreselleşmeyle ilgili yazmıştım. Şimdi konuyu biraz daha özelleştirerek Çin şarap piyasasının küresel piyasada ne gibi sonuçlara yol açtığını tartışalım.
Yeni süper zenginlerin cirit attığı Çin şu an Bordeaux şarap dünyasının bir numaralı piyasası haline gelmiş durumda.
Şarap dünyasında hemen her gün Çin’de satılan en iyi Bordeaux şaraplarının satış bilgileri hakkında bir haber yayınlanıyor; zira Çin, potansiyel olarak sadece Bordeaux’yu değil dünyadaki diğer tüm şarap üretimi yapan bölge ve ülkeleri de cezbetmiş durumda.
 Örneğin decanter dergisinin bir haberine göre Arjantin’in ünlü şarap bölgesi Mendoza’nın şaraplarını tanıtıp pazarlayan kurum olan ProMendoza, Shanghai’da bir ofis açmaya karar vermiş (http://www.decanter.com/news/wine-news/510711/promendoza-opens-shanghai-office).
Bir başka haber ise Chateau Mouton Rotschild’in Çin’deki potansiyeli de hesaba katarak 2008 rekoltesi etiketinde Çinli sanatçı Xu Lei’nin resmine yer vermesi, pazarda 2008 Mouton Rotschild’lerin kasa fiyatının Ekim ayına oranla Kasım ayında %85.7 artarak 7,898 pounda çıkması.
Haberde ayrıca Mouton’un kardeş firması Lafite’in ise 2010’da 2009’a oranla şarap fiyatlarını %192.5 oranda arttırdığı vurgulanıyor.
Rakamlar inanılmaz boyutlarda, öyle ki, sıradaki haberimizde yazdığı üzere Çinliler sadece etiketteki ota böceğe bakarak bile global şarap fiyatlarında dalgalanmalar yaratabiliyor. Şişe etiketlerinde gemi ve dragon olan Chateau Beychevelle bundan en iyi istifade eden şarap üreticilerinden.
Çin’in küresel anlamda şarap fiyatlarını etkilediği bir gerçek, buna ek olarak Hong Kong son yıllarda dünyanın en hızlı gelişen şarap pazarlarından biri oldu. Nedeni ise çok basit: Şarap üstünden alınan tüm vergiler 2006’da %80 iken, 2007’de %40’a, 2008’de ise 0’a (yanlış okumadınız yazıyla “sıfır”) indirildi. Hong Kong’da 2010 Ocak ayından Eylül’e kadar 600 milyon dolarlık şarap ithalatı yapılmış.
Hong Kong şarap piyasası Londra’yı geride bırakıp New York’tan sonra dünyanın en büyük şarap müzayede pazarı haline gelmiş durumda. Hatta dünyanın en önemli müzayede şirketi Sotheby’s Hong Kong pazarında zirve yapmış durumda. Öyle ki, geçtiğimiz Ekim ayında Sotheby’s Hong Kong şarap müzayedesinde 3 adet “Chateau Lafite-Rotschild” 1869 rekoltesi şarap, rekor fiyata şişesi 230,000 Amerikan Dolarından satıldı. Şarapları satın alan ismi açıklanmayan bir Çinli elbette.
Anlayacağınız adamlar inanılmaz boyutlarda para saçıyorlar özellikle de büyük Bordeaux şaraplarına. Şarap dünyasında artık ilginç bir soru sorulmaya da başlandı bile: “Peki bu şarapları hiç içen olacak mı?”… Kimileri evet içen mutlaka olur diyor… kimileri ise artık bunun küresel boyutta bir yatırım aracı haline geldiğini ve bazı şarapların içilememe riski taşıdığına inanıyorlar ki – açıkçası ben de bu görüşe katılıyorum…
Bu arada Hong Kong’da ayrıca her yıl şarap fuarı da düzenleniyor ki bilemiyorum bizim şarap üreticilerimiz bu fuara katılıyorlar mı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder