22 Aralık 2010 Çarşamba

Vadideki şarap (1)...

Fransız edebiyatının baş yapıtlarından “Vadideki Zambak” ın yazarı Honoré de Balsac’ın doğduğu yer olan Tours’dan başlıyoruz Loire Vadisi’ni gezmeye.
Tours, 130bin kişilik orta büyüklükte bir şehir, şehir merkezi yürüyerek rahatlıkla gezilebilecek büyüklükte. Şehrin ortasından geçen “Loire Nehri” bölgedeki diğer şehir ve kasabalara olduğu gibi Tours’a da hayat veriyor.
Gerek Tours gerekse de Loire Vadisi’ndeki ziyaretlerimizin ortak amacı bölge şaraplarını daha yakından tanımak ve bölgeye has enfes peynirleri ve mutfağını keşfetmekti.
Loire Vadisi aslında şarapçılık açısından temelde 4 ana bölgeye ayrılmış; en doğuda mineralite açısından zengin, yoğun narenciye ve limoni aromaları ve yüksek asiditesiyle Sancerre ve Poully Fumé bölgenin en ünlü şarapları olarak biliniyor. Tours’a gelmeden 2 gece önce Paris’te “Le Bosquet” restoranda içtiğim 2008 Henri Bourgeois Poully Fumé ve restoran sahibesinin nazikçe ikram ettiği yine aynı üreticinin 2008 Sancerre’inin tadı halen damağımda.
Ortada Vouvray - Touraine bölgesinde Chenin Blanc ağırlıklı yumuşak dokulu tatlı şaraplar ile Cabernet Franc ağırlıklı meyvemsi kıvamda, hafif ve orta gövdeli rahat içimli Chinon, Bourgueil ve Saint Nicolas de Bourgueil şarapları benim daha çok ilgi alanımda olan şaraplar oldu.
Bir başka ilgi alanıma giren şaraplar ise Orta batı Loire’da Anjou-Saumur bölgesinde rol alan Chenin Blanc’lardan yapılma Saumur Köpüklü şarapları (Saumur Mousseux) oldu.
En batıdaki Muscadet ise, okyanusa yakın Nantes bölgesinde icra edilen sağlam asitli, okyanusun enfes deniz mahsulleriyle oldukça uyumlu şaraplar.
Benim aslında Loire Vadisi’nde keşfetmeyi düşündüğüm şaraplar daha çok Cabernet Franc’dan yapılan kırmızı şaraplar ve Chenin Blanc’dan yapılan köpüklü şaraplar oldu.
Bu keşifle ilgili ilk tadımlarımızı Tours’daki “Maison des Vins de Loire”da yaptık. İçtiğimiz Guide d’Hachette’e girmiş “Domaine du Moulin de l’Horizon”un “Saumur Blanc Brut” ve “Domaine de la Girardrie”den “2008 Saumur Roseé Brut” oldukça başarılı Brut köpüklülerdi.
Akşama ise Michelin Guide’a girmiş, Tours’un en sevilen restoranlarından “La Deuvaliere”de bir şişe Chinon bölgesinden 2007 l’Arcestrale (üretici Phillipe Pichard) açtırarak, Loire Vadisi Cabernet Franc kırmızılarına bir giriş yaptık.
Meşe fıçıda bekletilmiş, orta gövdeli, çok koyu olmayan vişne rengine sahip bu Chinon kırmızısında  başta Frenk üzümü olmak üzere kırmızı meyve ve karabiber aromaları belirginken, tanenler nazik bir yoğunlukta hissediliyor, asidite de aynı oranda orta yoğunlukta dengelenmiş. Hoş, rahat içimli keyifli bir şaraptı seçimimiz.
Bir sonraki yazımda, Chinon, Saumur ve Bourgueil’de gezdiğim üreticileri anlatacağım…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder